Povzetek projekta

SOLIDARITOWN je evropski projekt, ki je del evropske pobude CERV (Citizenship, Equality, Rights and Values) in je podprt s strani Evropske unije. Preko tega projekta bo Medina de Rioseco (vodilno mesto projekta) sodelovala z drugimi organizacijami, kot so Združenje mreže božičnih mest, mestni svet Torrejón de Ardoz, mestni svet Genove (Italija), Nacionalna politehnična univerza v Lvovu ( Ukrajina) , Center za podjetništvo in turizem Krško (Slovenija), Mestna hiša Bukarešta (Romunija), Združenje Se Poate (Romunija), Mestna hiša Gorlice (Poljska), Fundacija Autokreakja (Poljska), Mestna hiša Seia (Portugalska), združenje Educpro (Portugalska), mestni svet Leuven (Belgija) in združenje Educshakers (Belgija).

Projekt, ki ga že od samega začetka podpira združenje Christmas Cities Network, skuša vzpostaviti itinerar mednarodnih konferenc, ki bodo potekale v vsakem od partnerskih mest, na katerih bodo mladi iz vse Evrope razpravljali o zavezanosti državljanskih in evropskih vrednot, ki sovpadajo s praznovanjem božiča. Še posebej solidarnost in enotnost med različnimi skupnostmi, spodbujanje ciljev trajnostnega razvoja po vsej celini in zagotavljanje pomoči tistim, ki so jih prizadele vojne in drugi konflikti v Evropi in drugod po svetu. V tem smislu projekt ne želi le praznovati raznolikosti in solidarnosti v božičnem času, ampak tudi obravnavati trenutne izzive v Evropi, kot je vojna v Ukrajini, spodbujati sodelovanje med mesti in aktivno udeležbo državljanov pri spodbujanju miru, pravičnosti in socialne vključenosti.

23.4.2024

Predstavitev mesta Krško na mednarodni konferenci v Španiji v sklopu projekta SOLIDARITOWN

CPT Krško se je v preteklih dneh udeležil mednarodnega srečanja partnerjev v španskem mestu Torrejón de Ardoz, kjer je potekala prva strokovna konferenca v sklopu evropskega projekta CERV SOLIDARITOWN, ki ga je na razpis Evropske komisije uspešno prijavilo partnerstvo 6 držav s posameznimi inštitucijami. Eden od partnerjev je tudi CPT Krško. Projekt naslavlja dobre prakse na temo solidarnosti. Prva konferenca je naslavljala solidarnost in organizacijo dogodkov v času božičnih praznikov in adventa. Mednarodnega dogodka, ki sta ga koordinirala ‘Mreža evropskih božičnih mest’ in mestni svet Torrejón de Ar

doz, so se udeležili predstavniki mest Waterford (Irska), Brno (Češka), Bukarešta (Romunija), Braga (Portugalska), Krško (Slovenija), Medina de Rioseco (Španija), Gorlice (Poljska), Genova (Italija) in Lvov (Ukrajina).

Direktorica CPT Krško Kristina Ogorevc Račič je ob tej priložnosti uradno podpisala sporazum o sodelovanju s podžupanjo španskega mesta Medina de Rioseco in predala simbolično darilo županu mesta Torrejón de Ardoz.

Predstavljene so bile dobre prakse treh evropskih mest (Waterford, Brno, Genova), ki so svoje praznovanje praznikov zasnovali kot širši tudi turistični produkt. Predstavili so različne aktivnosti od organizacije božičnih sejmov, družabnih dogodkov do strategije oglaševanja, digitalizacije in trajnosti. Mestni svet Torrejón de Ardoz, ki organizira velik božični sejem v predmestju Madrida, je podrobneje opisal koncept praznovanja in njihove začetne ideje, do izvedbe in načrtov v prihodnosti.

Med drugim se je dogodka udeležil g. Enrique Espinel, vodja podjetja CIVITATIS, ki je eden največjih ponudnikov turističnih doživetij na področju špansko govorečih trgov, g. Rafael González, predstavnik podjetja Productosres de Sonrisas, ki se ukvarja s postavitvijo lunaparkov, atrakcij in organizacijo predstav za otroke in g. Alberto Lorente Saiz, predstavnik podjetja CREA 360 SL, ki se že več kot desetletje ukvarja z različnimi EU projekti, predvsem na področju izmenjave znanj. Konferenco je zaključil dolgoletni  in nekdanji poslanec Evropskega parlamenta g. Salvador Garriga, ki je spregovoril o pomenu solidarnosti na območju Evropske unije.  V sklopu obiska smo si partnerji ogledali interaktivni Park Evrope, ki so ga v mestu Torrejón de Ardoz zgradili in financirali s pomočjo Evropske unije ter je namenjen spoznavanju največjih kulturnih znamenitosti evropskih mest, predvsem za šolarje in mladino. V nadaljevanju so dobre prakse delovanja predstavili tudi ostali partnerji iz Belgije, Poljske, Portugalske, Romunije in Slovenije (Krško).

V okviru projekta se bo v letošnjem in naslednjem letu zvrstilo še 5 mednarodnih konferenc, že naslednja bo meseca junija v Krškem.

Imate vprašanje?

Pokličite nas!

    07/ 490 22 2