Evropska Unija
Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo
Republika Slovenija

Namen projekta:

Projektni partnerji bomo povezali naravne danosti (ribnik, pohodne, kolesarske poti ter slapove), gostince in lokalnega ribogojca z namenom povečanja atraktivnosti turističnega območja ter oblikovanja novih turističnih produktov. Ribogojnico in del obstoječih pohodnih ter kolesarskih poti bomo uredili v atraktiven doživljajski učni prostor v urbanem središču. Razvili bomo tri nove, inovativne turistične produkte z zgodbami, vsak z elementi zelenega, aktivnega, zdravega doživljaja in kulinariko lokalne ribe. Produkti bodo vključeni v turistično ponudbo preko lokalnih turističnih agencij, v skupni turistični portal regije Posavje.

Logotip projekta:

Logotip projekta

Glavne dejavnosti:

Razvoj treh novih turističnih produktov, revitalizacija ribnika resa in obogatitev z lesenimi poučnimi inštalacijami, promocija in prenos znanja pri pripravi ribjih jedi za ranljive ciljne skupine, ureditev piknik prostora v sklopu inovativnega turističnega produkta, nakup električnih koles, nakup vozila za transport in prodajo poti z novimi tržnimi potmi.

Cilji:

 • Oblikovati tri atraktivne turistične produkte
 • Razviti lokalni trg do turističnih ponudnikov in lokalnih prebivalcev
 • Ohraniti manjšo ribogojnico
 • Omogočiti razvoj manjši ribogojnici
 • Privlačno revitalizirati degradirano območje ribnika Resa
 • Privabiti mlade, starejše in gibalno ovirane na območje ribnik Resa / ribogojnice
 • Umestiti nove zgodbe z izobraževalnimi lesenimi inštalacijami (hiška na drevesu, iglu, splav)

Pričakovani rezultati:

 • Razviti trije novi avtentični turistični produkti z zgodbami, ki vključujejo kulinarično ponudbo jedi iz posavskih rib lokalne ribogojnice (pohodne poti, kolesarske poti in panoramska pot).
 • Razvita nova tržna pot za sveže ribe lokalne ribogojnice (razvita tržna pot do gostincev, razvita tržna pot z dostavo v mesto Krško).
 • Razvita nova storitev v smislu gastronomske ponudbe lokalnih gostincev s Posavsko ribo (umestitev posavske ribe na jedilnike).
 • Revitaliziran ribnik Resa dopolnjen z atraktivnimi in učnimi vsebinami (odstranitev invazivnih rastlin, mulja, ureditev dostopov in umestitev lesenih inštalacij (hiške v obliki gnezda na drevesu, igluja in splava) namenjenih učenju preko igre.
 • Izvedba zaključne prireditve z namenom promocije turističnih produktov in kulinaričnih posebnosti s posavsko ribo.
 • Oblikovanje in prevod zloženke z novimi turističnimi produkti (pdf. Oblika).
 • Udeležba na sejmih v Sloveniji z namenom promocije novih turističnih produktov na lokacijah izven območja z 10.000 prebivalci.

Partnerji v operaciji – Okusi ribo

 • Občina Krško (vodilni partner)
 • CPT Krško
 • Restavracija Tri lučke
 • Ribogojstvo Pajk
 • TD Senovo

Viri financiranja:

Skupna vrednost projekta Okusi ribo znaša 276.964,62 evrov in bo sofinancirana iz sredstev Evropskega Sklada za pomorstvo in ribištvo v višini do 198.002,51 € EUR, zaključek operacije pa je predviden do 31. oktobra 2020.”

Logotipi partnerjev

Okusi ribo – doživi naravo

10.3.2020

Projektni partnerji smo v petek, 6.3.2020, pregledali aktivnosti, ki so bile izvedene v sklopu 1. faze projekta Okusi ribo. Da bi čim bolje poznali aktivnosti v projektu, smo skupaj s predsednikom TD Senovo, ki tudi aktivno sodeluje v projektu, prehodili (trasirali) del pohodne poti proti največjemu slapu Bojanca. Na poti so nastale čudovite fotografije rastlinskega in živalskega sveta, ki jih bomo vkomponirali v izobraževanje otrok.

Vse od ribogojnice Pajk do vznožja slapov je pot lahko prehodna in omogoča vožnjo s kolesom, skozi gozd pa se podamo na odkrivanje različnih rastlinskih in živalskih vrst, med njimi so tudi zaščitena in za naš ekosistem zelo pomembna živa bitja, kot je navadni močerad (Salamandra salamandra), zeleni deževnik (Allolobophora chlorotica), škrlatna čašica (Sarcoscypha coccinea), pomladanski veliki zvonček (Leucojum vernum) . Živalski in rastlinski svet bomo spremljali skozi celo leto, ob tem bomo pridobili številne informacije za animacijo pohodnikov na poti.

Foto utrinki iz trasiranja:

Najkrajša dobavna veriga

23.3.2020

V sklopu projekta OKUSI RIBO, ki ga sofinancira Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo bodo med drugim vzpostavljene nove tržne poti za lokalne ribe iz Ribogojnice Pajk. V ta namen se bodo s pomočjo projekta oskrbeli z dostavnim vozilom. Ribe bodo dostavljali na različne konce po Posavju, dogovarjali se bodo z gostinci in ostalimi končnimi porabniki.

Posebna pridobitev bo prostor s kaminom in mizo, kjer si boste lahko pripravili ribe v lastni režiji, potem pa se odpravili na potep po Bohorskih slapovih. Sveže ribe pri Pajkovih je možno naročiti na e-naslov in številko: bernarda.pajk@gmail.com, 041 880 303,  07 497 18 19

Zaključili projekt Okusi posavsko ribo: OKUSI RIBO

27.10.2020

S ciljem razviti atraktivne turistične produkte z obnovo in sanacijo ribnika Resa v Krškem ter razviti nove tržne poti za manjšo ribogojnico in njeno ohranitev so Občina Krško, Center za podjetništvo in turizem Krško, Restavracija Tri lučke, Ribogojnica Pajk in Turistično društvo Senovo v letu 2019 skupaj pristopili k projektu Okusi posavsko ribo. Od skupno okoli 277.000 evrov iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo pričakujejo nekaj manj kot 200.000 evrov. V sodelovanju vseh partnerjev so povezali obstoječo turistično ponudbo, razvili nove turistične produkte z zgodbami ter doživetji na obstoječih pohodnih in novih kolesarskih poteh. Ohranja se lokalna ribogojnica, saj ji je projekt omogočil nove prodajne poti. Obnovili so ribnik Resa na Vidmu, predvsem v smislu protipoplavne varnosti, in na območju ribnika uredili nova poučna igrala ter razvili nove učne vsebine za osnovnošolce.

Kot poudarja župan občine Krško mag. Miran Stanko, je projekt nastal iz potreb v okolju po povezovanju in nadgradnji obstoječih turističnih zanimivosti, ki so jim vdahnili zgodbe. »S tem namenom smo se povezali različni partnerji javnega in zasebnega sektorja ter društvo. Projekt je namenjen dnevnim obiskovalcem naše destinacije, turistom, pohodnikom, otrokom in prebivalcem Krškega z okolico.« Občina je v okviru projekta obnovila in revitalizirala ribnik Resa na Vidmu, s čimer je zagotovljena predvsem protipoplavna zaščita Stare vasi, in na območju ribnika umestila interaktivna igrala – splav za opazovanje življenja v ribniku, iglu za opazovanje življenja na gozdnih tleh in gnezdo za opazovanje življenja v zraku.

Po besedah direktorice Centra za podjetništvo in turizem Krško Kristine Ogorevc Račič so v okviru projekta razvili in nadgradili tri nove turistične produkte z novimi doživljajskimi zgodbami: pohodno pot po Bohorskih slapovih, kolesarsko pot z električnimi kolesi in panoramsko motoristično pot, poskrbeli za promocijo z izdelavo treh turističnih kratki filmov in zloženko v slovenskem in angleškem jeziku.  »V sodelovanju s TD Senovo smo pripravili izobraževalne vsebine za osnovnošolce na temo ribogojstva, gozda kot naravnega okolja in ribnika kot umetnega okolja. Z izvedbo različnih kulinaričnih delavnic na območju celotnega Posavja smo spodbujali k uživanju rib,« še dodaja Račičeva. Po besedah predsednika Turističnega društva Senovo Antona Petroviča so člani društva v tem projektu poskrbeli za trasiranje novih tematskih poti (kolesarska, pohodna, panoramsko – motoristična) ter za pripravo učnih vsebin za otroke v osnovnih šolah. Eden od ciljev projekta je bil tudi ohranitev manjše ribogojnice Pajk v Gorenjem Leskovcu pri Blanci. S skupnimi močmi so uspeli razviti nove prodajne poti do mesta Krško, gostincev in na domove, in sicer z nakupom novega transportnega vozila. Na območju same ribogojnice pa so uredili piknik prostor za doživetja v naravi, kjer bo lahko obiskovalec naročil ribe iz ribogojnice in si jih sam pripravil.

K razvoju novih produktov na področju gastronomije so pristopili v Restavraciji Tri lučke, pojasnjuje Igor Zorko. Kot partner projekta so nakupili električna kolesa za goste, ki bodo lahko odkrivali nova doživetja v okolici ter znamenitosti, kot so Grad Rajhenburg, staro mestno jedro Krškega in vinska klet. Seveda pa so se vključili tudi pri spodbujanju in osveščanju o vključevanju rib v gostinsko ponudbo z interaktivno predstavitvijo in pripravo ribjih jedi za goste.

Projekt je potekal eno leto, od skupno 276.964 evrov pa iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo pričakujejo 199.928 evrov

Več fotografij tukaj.

TURISTIČNI PRODUKTI V SKLOPU PROJEKTA

ENERGIJA OKUSOV POSAVJA S TREMI LUČKAMI

Med reko Savo, polji in vinogradi na tri načine

Na butičnem posestvu Tri lučke svetijo tri luči. Že iz Krškega, središče Posavja, se vidi, kako oddajajo svetlobo med vinskimi griči Posavja. Tu so doma tri dobre stvari – vrhunska restavracija, oddih med vinogradi in aktivna doživetja. Po slastnih zajtrkih lahko z e-kolesi, motorji ali peš doživite energijo okusov Posavja. Podnevi lov za izvorom sestavin in lokalnimi zgodbami, zvečer pa ulov na krožnikih in degustacijski jedilniki vrhunskega chefa. Napolnite se z energijo narave, tradicije in veselja Posavja.

DOŽIVETJE VINA IN OKUSOV POSAVJA Z E-KOLESI

Začnite dan s kavo in dobrodošlico na najlepšem razgledu na Posavje. Tu je epicenter kroženja energije med naravo in človekom, med trto, ki jo ljudje negujemo in stiskamo v vino. Pred skoraj 150 leti so grofje Attems pri Treh lučkah zgradili še danes največjo ohranjeno leseno prešo na kamen. K odlični posavski kulinariki se vrnemo zvečer, po avanturi z e-kolesi. Opremljeni s koordinatami (gpx), namigi in zvrhanim nahrbtnikom dobrot boste odkrivali energijo okusov Posavja. Pedala najprej zavrtite do ribnika Resa za prvi foto postanek in presenečenje. Nato vas očara staro mestno jedro Krškega. Ko prečkate najdaljšo slovensko reko Savo, se spet povzpnete med vinske griče in najdete popoln razgled za piknik v naravi. Na vinogradniškem posestvu Albiana v Nemški vasi vas čaka enolog Miha z vinskimi zgodbami naše posavske vinorodne dežele, ki slovi po odličnih peninah in belih vinih z vedno višjimi nacionalnimi in mednarodnimi nagradami. Večerja je doma – pri Treh Lučkah. Vrhunski Chef vam bo pri naši veličastni preši priredil pravi šov v pripravi ribjih jedi in njihovega spajanja z vinom.

Kolesarski potep

Priporočamo:  manjšim skupinam prijateljev ali parom

Zahtevnost: srednja

Trajanje: 3- 4 ure

Video

DOŽIVETJE ČOKOLADE IN OKUSOV POSAVJA Z E-KOLESI

Zjutraj vas pričakamo s slastnim zajtrkom za vso družino. Hišni Chef vam bo osebno predstavil dobrote s posavskih kmetij in ribogojnic. Vsi po vrsti se boste ob okušanju lokalnega medu, masla, marmelad, sirov, skute, jogurtov, suhih mesnin in ribjih namazov strinjali, da je zajtrk včasih najlepši, vedno pa najpomembnejši obrok dneva. Z lahkoto boste kos avanturi na e-kolesu. Opremljeni s koordinatami (gpx) se najprej odpravite do Gradu Rajhenburg z najdaljšo tradicijo izdelave čokolade na Slovenskem. Čokolada prodornih menihov Trapistov vas bo navdušila vsaj toliko kot nekoč avstrijskega cesarja, ki ji je nadel cesarski naziv Imperial. Kdo od vas bo najbolj užival v čokoladnem vinu Imperial Vinarstva Kunej, ki še danes ohranja inovativen podjetniški duh menihov? Pot Trapistov vas prek Soteljskega odpelje nazaj na Tri lučke. Vrhunski Chef vam bo pri naši veličastni preši priredil pravi šov v pripravi ribjih jedi in njihovega spajanja z vinom.

Kolesarski potep

Priporočamo: družinam in manjšim skupinam

Zahtevnost: srednja

Trajanje: 3-4 ure

Video

MOTO LOV NA PANORAME IN RIBE

Začnite dan s kavo in dobrodošlico na najlepšem razgledu na Posavje. Prav tu so pred skoraj 150 leti  brežiški grofje Attemski zgradili danes največjo ohranjeno leseno prešo na kamen v Sloveniji.  Kar težko se bo odtrgati od prepleta vinogradov, slikovitih streh in mogočne reke Save. A moto avantura bo klicala k lovu na nove panorame. Opremljeni s koordinatami (gpx) in zvrhanim nahrbtnikom dobrot se zapodite proti Bohorju. Najprej se ustavite za sprehod po gozdni poti do slapa Pekel. Tu je po legendi na visoki kamniti igli sam hudič imel prav nebeški razgled. Ko boste ta čudovit, nič kaj ujeli v skupno fotografijo in jo delili s svojimi prijatelji, vas bo pričakalo presenečenje. Pot nadaljujete do planinske koče na Bohorju, kjer lahko najdete idealno mesto za slasten piknik iz nahrbtnika. Panoramska vožnja vas nato vodi v dolino do Ribogojnice Pajk. Z lastniki boste skupaj nalovili ribe in se preizkusili v njihovi pripravi na žaru tik ob ribniku. Ob prihodu nazaj se boste pri Treh lučkah nagradili še s hišno sladico in božanskim razgledom.

Kolesarski ali moto potep

Priporočamo: manjši skupini motoristov

Zahtevnost: lahka

Trajanje: 3 ure

Video

SPREHOD MED BOHORSKE ZGODBE IN SLAPOVE

Zjutraj vas pričakamo s slastnim zajtrkom za vso družino. Chef Restavracije Tri lučke vam bo osebno predstavil dobrote s posavskih kmetij in ribogojnic. Vsi po vrsti se boste ob okušanju lokalnega medu, masla, marmelad, sirov, skut, jogurtov, suhih mesnin in ribjih namazov strinjali, da je zajtrk včasih najlepši, vedno pa najpomembnejši obrok dneva. Zdaj se lahko avantura začne. Odpeljite se na Jablance, kjer vas na izhodišču Bohorskih slapov pričaka lokalni vodnik. Štiriurni pohod Po poti štirih slapov bo ob vznemirljivih zgodbah minil, kot bi trenil. Na poti do prvega slapu vas gotovo navduši bogastvo narave in nekaj skalnih skokov. Prvi slap Bojanca skriva obraz okamenele deklice, ki je izgubila svojo iglo pri drugem slapu Pekel, kjer naj bi imel najboljši razgled sam hudič. Sprehodili se boste še do slapov Ubijavnik in Bojavnik ter si na poti izbrali najlepšo jaso za piknik v naravi. Posladkali se boste z dobrotami iz nahrbtnika chefa Restavracije Tri lučke. Na slikoviti poti vam bo skupinska fotografija, ki jo boste delili s prijatelji, priigrala presenečenje ob povratku na Tri lučke.

Pohod /dodamo ikono kolesa in motorja/

Priporočamo:  manjšim skupinam ali aktivnim družinam

Zahtevnost: srednja do težka

Čas: 5 ur

IZOBRAŽEVALNI PRODUKTI V SKLOPU PROJEKTA

V sklopu projekta so bile pripravljene izobraževalne vsebine namenjene predvsem šolarjem.

Na voljo so naslednji izobraževalni filmi:

Ribogojnica Pajk

Bohorski slapovi

Ribnik Resa

Skupni video

Evropska Unija
Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo
Republika Slovenija

Imate vprašanje?

Pokličite nas!

  07/ 490 22 2