Evropska Unija
Republika Slovenija
I feel Slovenia

Posavje na dlani, na krožniku in v kozarcu, nov EU projekt, ki ga sofinancira Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo

Slovenci v primerjavi z evropskim povprečjem pojemo premalo rib, predvsem iz lokalnega okolja. Z željo po večjem uživanju sladkovodnih rib, ohranitvi lokalnega ribištva in ribogojstva je projekt usmerjen v oživitev kratkih verig na način, da bi prebivalci LAS Posavja in obiskovalci turistične destinacije začeli uživati več lokalnih rib in ostalih proizvodov iz akvakulture. Ob tem bi omogočali razvoj in obstoj lokalnim ribogojcem. Največji izziv projekta je, kako popestriti ponudbo ribjih jedi v gostinski ponudbi ter lokalnemu okolju ponuditi nove ribje izdelke, ki bodo dostopni v že dobro uveljavljenih lokalnih trgovinah in na obstoječi tržni platformi z lokalnimi izdelki. Novi izdelki iz akvakulture bodo dodali vrednost osnovni surovini in omogočili daljšo trajnost. Poleg tega pa želimo spodbuditi lokalne gostince, da bodo na jedilnik uvrščali ribje jedi.

S projektom bomo povečali ponudbo ribjih jedi v restavracijah blagovne znamke Okusi Posavje, lokalnemu prebivalstvu in obiskovalcem bomo omogočili večjo izbiro ribjih jedi ter tudi ustvarili ponudbo novih izdelkov akvakulture, ki bodo dostopni v lokalnih trgovinah in na spletni platformi. Prispevali bomo k promociji ribjih jedi in osveščanju o pomenu uživanja ribjih jedi. Ponudniki ribjih jedi bodo posodobili opremo za pripravo ter uredili prostor tako, da bo privlačen za nove goste.

Cilji Projekta:

Cilj 1.1: Razvoj trajnostnega prehranskega sistema akvakulture (dobavitelji lokalne ribogojnice – gostinci blagovne znamke Okusi Posavja).

Cilj 1.2: Razvoj novih izdelkov iz akvakulture in dodajanja vrednosti izdelkom iz akvakulture.

Cilj 1.3: Razvoj novih tržnih poti za nove izdelke akvakulture (novi izdelki –  nove prodajne poti v obstoječih trgovinah z lokalnimi izdelki, v restavracijah, na platformi).

Cilj 1.4: Povečanje uživanja rib lokalne akvakulture in ozaveščenosti o pomenu uživanja rib in ribjih izdelkov ter ribjih jedi.

Pričakovani rezultati:

  1. Povečana ponudba lokalnih ribjih jedi v gostilnah in restavracijah. Boljša dostopnost do informacij o lokalnih proizvajalcih. Izpostavljene ribje jedi v brošuri Okusi Posavja in navedba ribogojcev, ki tržijo lokalne ribe.
  2. Razvita nova tržna poti za nove izdelke akvakulture. Izdelki v vsaj 1 trgovini, pri vsaj 2 gostincih, vsaj 2 na platformi.
  3. Večja ozaveščenost o pomenu uživanja rib, večje uživanje rib.
  4. Posodobljena tehnološka oprema pri ribogojcu Akval d.o.o. in s tem ohranitev dejavnosti, Posodobljena tehnološka oprema pri Domačiji Repovž., Posodobljena tehnološka oprema pri gostincu Tri lučke.
  5. Razvit en turistični program v smislu trajnostnega zelenega turizma.
  6. Podpora usposabljanju predstavnikov sektorja akvakulture za ohranjanje obstoječih delovnih mest. Izmenjava mnenj na borzi B2B med dobavitelji rib in porabniki.
  7. Dvig Informiranosti in ozaveščanja o družbenih in kulturnih vidikih akvakulture in dobrobitih akvakulture in proizvodov s pomočjo izobraževalnih vsebin za širšo publiko. Uprizorjena dramska igra.

Pričakovane koristi za ciljne skupine:

  1. Spodbujanje lokalnega gospodarstva, trajnostne rabe naravnih virov in izboljšanje kulinarične kulture v regiji.
  2. Pridobivanje znanja pri prebivalcih skozi izobraževalne vsebine projekta (vzreja rib, ribji krog, kakovost ribjega mesa, trajnostno ribogojstvo ter odgovorno ravnanje z naravnimi viri).
  3. Širše družbeno razumevanje in podpiranje lokalne samooskrbe.
  4. Izboljšana gastronomska ponudba v regiji.
  5. Širjenje znanja o ribogojstvu in vključevanju rib v kulinariko.

Projekt ribogojcem odpira nov trg in spodbuja povezovanje z gostinci, kar prinaša številne ekonomsko – trajnostne koristi. V lokalnem okolju se nahaja več kot 10 gostiln in restavracij, ki imajo priložnosti, da na svojih menijih ponujajo sveže lokalne ribe, kar ne le izboljšuje gastronomsko ponudbo, ampak tudi poudarja pomen lokalnih virov in trajnostnega razvoja. Gostinci lahko preko tega projekta pridobijo dostop do visoko kvalitetnih rib, kar jim omogoča, da svojim strankam ponudijo vrhunske jedi z lokalno pridelanimi sestavinami. To povečuje njihovo konkurenčnost na trgu. Na drugi strani pa ribogojci pridobijo zanesljive kupce za svoje proizvode, kar jim omogoča načrtovanje in povečanje proizvodnje glede na stabilno in predvidljivo povpraševanje. Projekt predvideva tudi tehnološko posodobitev ribogojnice, kar bo prispevalo k večji učinkovitosti in kakovosti proizvodnje rib. Poleg tega bosta dva gostinca prejela sredstva za posodobitev svoje kuhinjske opreme, kar jim bo omogočilo boljšo pripravo in predstavitev ribjih jedi. Vse te aktivnosti bodo prispevale k splošnemu izboljšanju kakovosti priprave živil v lokalnem okolju.

https://oceans-and-fisheries.ec.europa.eu/funding/emfaf_en

https://www.evropskasredstva.si

Projektni partnerji:

Center za podjetništvo in turizem Krško, vodilni partner

Akval, svetovanje in inženiring, d.o.o.

Restavracija in htel Tri lučke, d.o.o.

Domačija Repovž, gostilna s prenočišči, d.o.o.

Kulturno društvo Svoboda Brestanica

Trajanje projekta: 1.1.2025 do 30.6.2026

Skupna vrednost projekta: 253.177,60 eur

Znesek sofinanciranja: 111.996,36 eur

Vir financiranja: Evropski sklad za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo

junij, 2025

Ribiški dan na ribniku Slivje v okviru projekta Posavje na dlani

Center za podjetništvo in turizem Krško je v sodelovanju z Ribiško družino Kostanjevica na Krki izvedel izobraževalni ribiški dan v okviru EU projekta Posavje na dlani, ki ga sofinancira Evropski sklad za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo.

V dopoldnevu so na svoj račun prišli predvsem otroci vseh starosti, ki so pridobili vse koristne nasvete za sladkovodni ribolov in tako iz prve roke izkusili kako zanimiv je lahko ribolov in katera znanja so zanj potrebna. Izvedeno je bilo namreč šolanje mladih za krapolov ter za lov rib roparic.

Mladi navdušenci nad krapolovom so spoznali različne vrste krapov, pridobili znanje o izbiri prave opreme in vab ter osvojili tehnike priprave in metanja vab. Naučili so se pravilne skrbi za ulovljene ribe, preden jih vrnejo nazaj v vodo.

Prav tako so pridobili osnovna in napredna znanja o lovu rib roparic, udeleženci so pod strokovnim vodstvom spoznali različne vrste rib roparic, najprimernejšo opremo in vabe ter tehnike metanja, vlečenja in prijemanja rib.

Mladi udeleženci so bili kljub vročini popolnoma navdušeni in se sami izkusili v ribolovu, kar je seveda popestrilo celoten ribiški dan. Glede na njihovo zainteresiranost so trije udeleženci prejeli tudi članske izkaznice za vključitev v Ribiško družino Kostanjevica na Krki.

V popoldanskem dnevu je bil za mlade in ostale udeležence izveden sejem rabljene ribiške opreme, kjer so ribiči delili dodatne nasvete in so si udeleženci lahko izmenjali ribiško opremo.

Namen izvedbe ribiških dogodkov je predvsem večanje ozaveščenosti potrošnikov o pomenu sladkovodnih rib v prehrani ter večanje zainteresiranosti za sladkovodni ribolov.

V okviru projekta Posavje na dlani so v mesecu septembru planirane dodatne izobraževalne aktivnosti na temo kakovosti ribjega mesa in ostalih izdelkov iz akvakulture ter spajanja ribjih jedi s pijačami.

Vir: CPT Krško

Julij 2025

Ustvarjanje novih proizvodov iz akvakulture     

V sklopu projekta Posavje na dlani so partnerji razvili nove degustacijske menije z ribjimi jedmi, ki se spajajo z lokalnimi peninami in vini.

Primer degustacijskega menija za Gostilno Repovž:

Hladna predjed: poširana postrv z okisano kolerabo in peteršiljevim oljem

Vina Kozinc: Nord

Dobavitelj za ribe: Ribogojstvo Akval

Topla predjed: cmoki z dimljeno postrvjo v omaki s sezamom

Domaine Slapšak: Blanc de blancs

Dobavitelj za ribe: Ribogojstvo Akval

Glavna jed: postrv s koromačem in ovčjim camembertom

Huba: Blanc de blancs

Dobavitelj za ribe: Ribogojstvo Akval

Sladica: pečeno jabolko z jabolčno peno in praženimi lešniki

Vina Kozinc: Zara rose

Prav tako so partnerji dodatno razvili po 2 hladni predjedi iz akvakulture, ki jih bodo predstavili na izobraževanju spajanja ribjih jedi in vin v septembru.

Nova brošura Okusi Posavja

Julij 2025

CPT Krško bo v okviru projekta Posavje na dlani izdal novo brošuro s posavskimi ponudniki v okviru znamke Okusi Posavja. V brošuri bo skupno 23 ponudnikov, med njimi gostinci in turistične kmetije, ki bodo predstavljeni z ribjimi jedmi (naziv jedi, surovine za jed in dobavitelj rib).

Poleg gostincev bodo v brošuri navedene tudi vinarji, slaščičarne, pivovar in dobrote s kmetij. Trenutno na terenu obiskujemo gostince in turistične kmetije, ki so pripravile ribje jedi.

Predstavitev brošure za novinarje in ostale bo v sklopu izobraževalnega dne, ki se bo odvil septembra na gradu Rajhenburg.

Vsebino za brošuro pripravlja Uroš Mencinger, fotografije bo prispeval Tomo Jeseničnik in tiskovino bo oblikovala Nina Zadravec.

Gledališka igra z namenom ozaveščanja o pomenu sladkovodnih rib

Avgust, 2025

Partner projekta Kulturno društvo Svoboda Brestanica je v preteklih mesecih intenzivno kreirala novo gledališko igro. Pripravili so dramsko igro na temo uživanja rib / poznavanja rib in osveščanja prebivalstva o zdravstvenem vidiku ribjega mesa. Med drugim so člani sami napisali tekst, pripravili potrebne kostume in intenzivno vadili. Gledališko igro bodo uprizorili v drugi fazi projekta, ko bo organiziran dogodek za novinarje in vplivneže. Priprava dramske igre na temo uživanja rib / poznavanja rib in osveščanja.

Prav ta aktivnost je projektu dodala kanček inovativnosti in dodane vrednosti, saj povezujemo na prvi pogled različna področja, vendar menimo, da je prostovoljno društvo s svojo prisotnostjo povezalo kulturo in gastronomijo.

Z novo brošuro OKUSITE POSAVJE se je zaključila I. faza projekta POSAVJE NA DLANI, NA KROŽNIKU IN V KOZARCU

CPT Krško je skupaj s partnerji projekta (Akval d.o.o., Domačija Repovž d.o.o., Restavracija in hotel Tri lučke, KD Svoboda Brestanica) uspešno zaključil prvo fazo projekta s katerim želijo prispevati k razvoju trajnostnega prehranskega sistema z vključitvijo lokalne ribe v gostilne, restavracije in turizme na kmetiji skozi že zelo dobro uveljavljeno blagovno znamko Okusi Posavja.

Aktivnosti so zaključili na gradu Rajhenburg, kjer so organizirali izobraževalni dan z delavnico o kvaliteti ribjega mesa, ki jo je izvajala Biotehniška fakulteta iz Ljubljane ter delavnico spajanja ribjih jedi in posavskih vin. Obiskovalci so okušali naslednje kombinacije: Restavracija A3 je poleg hladno dimljene postrvi iz lastne proizvodnje (Akval d.o.o.) postregla – Vertovšek estate ‘Rose’ in poleg mariniranega fileja postrvi – Vina Huba Martinčič ‘Blanc the Blanc’. Gostilna Repovž je k postrvini zloženki postregla – Domaine Slapšak ‘Rose brut’ in zraven postrvinega namaza – Vino Kozinc ‘Sauvignon 2024’. Ribe so dobavili iz Ribogojstva Akval in Goričar. Restavracija in hotel Tri lučke je navdušila s tatarcem iz sulca, poleg katerega so kombinirali Isteničev ‘Prestige ter dimljenega soma z Albiano ‘Brut’. Ribe so dobavili v Ribogojstvu Goričar.

Seznam ribogojcev v Posavju:

  • RIBOGOJSTVO GORIČAR, Slivje 2, 8312 Podbočje
  • RIBOGOJNICA PAJK, Gorenji Leskovec 30, 8283 Blanca
  • RIBOGOJNICA BLANCA, PODJETJE AKVAL, Blanca 89A, 8283 Blanca
  • EKO-LUČ, AZALEJA, Okroglice 56, 1434 Loka pri Zidanem Mostu
  • RIBON, RIBOGOJSTVO MARTIN STARC, Koprivnica 29, 8282 Koprivnica
  • RIBOGOJNICA BOHORČ, SREČKO BOHORČ s.p., Mrčna sela 32, 8282 Koprivnica
  • RIBOGOJNICA KRANJČIČ, Silovec 1a, 8254 Sromlje

Ob tej priložnosti so predstavili tudi čisto novo knjižico Okusite Posavje kjer so gostinci vključili novo pripravljene ribje jedi, ki jih dopolnjujejo ostali ponudniki blagovne znamke Okusi Posavja. Tekste za brošuro je pripravil Uroš Mencinger iz Šole VIVI, fotografiral Tomo Jeseničnik in oblikovala Nina Zadravec.

Zelo intenzivna prva faza projekta je poleg omenjenih aktivnosti vključevala ostala izobraževanja, dogodke in kreativna znanja. CPT Krško je v sodelovanju z Ribiško družino Kostanjevica na Krki organiziral predstavitev ribiškega društva in ribiške opreme na Tržnici Videm, poleti pa se je na ribniku Slivje odvilo šolanje mladih za ribolov ter sejem rabljene ribiške opreme.

Partnerji projekta, ki se ukvarjajo z gostinstvom, so razvili nove degustacijske menije s poudarkom na ribah in v spajanju s posavskimi vini/peninami. Prav tako so kreirali različne hladne predjedi iz rib in izdelkov akvakulture, ki so primerne za različne sprejeme in stoječe dogodke. V svojih obratih so nadgradili opremo za pripravo in shranjevanje ribjih jedi in izdelkov iz akvakulture.

Partner KD Svoboda Brestanica pa je v prvi fazi projekta pripravljal čisto novo dramsko igro na temo uživanja sladkovodnih rib. Z malce hudomušnosti so člani društva združili kulinarično tematiko v krajšo igro, ki si jo boste lahko ogledali v naslednjem letu, saj pridno vadijo in pripravljajo scenografijo.

CPT Krško je kot nosilec projekta redno obveščal javnost  o izvedenih aktivnostih preko spletnih strani, strokovnih člankov in objav v lokalnem časopisu in vas vabi, da jih spremljate tudi v bodoče.

Projekt je sofinancira Evropska Unija, evropski sklad za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo preko Ribiškega LAS Posavje.

Vir: CPT Krško

Imate vprašanje?

Pokličite nas!

    07/ 490 22 2