Zeleni turizem je eden od najbolj perspektivnih in ključnih elementov Slovenskega turizma, ki ga vključuje nova Strategija slovenskega turizma 2022-2028. Izjemne naravne danosti so v večini najbolj močen element prihoda gostov v Slovenijo, strmo se dviga tudi gastronomija. Pretresi in regulacije zaradi epidemije, so spremenili strukturo gostov, obisk se nekontrolirano povečuje. Na določenih območjih Slovenije se pojavljajo pritiski na naravo, promet, kopičenje odpadkov, kmetijsko krajino, lokalno prebivalstvo in druge dejavnike. Ogrožena je kmetijska pridelava na območjih z naravnimi lepotami. Projekt naslavlja reševanje težav, ki jih prinaša turizem ter večje prireditve v Posavju, predvsem slednje z ogromnimi količinami embalaže za enkratno uporabo, plastike ter prinaša novo konkurenčno prednost ponudnikom, kmetijam, nevladnim organizacijam z novimi znanji o trajnostnem turizmu. Vključuje tako ponudnike storitev, kmetije, lokalna društva, turistične vodnike, LTOje, občine, otroke, obiskovalce in lokalne prebivalce.

Projekt GO GREEN, GO CLEAN, ki ga sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja (EKSRP), bo v naslednjih 15 mesecih prispeval k razvoju trajnostnega turizma, zmanjšanju odpadkov na prireditvah ter oblikovanju inovativnih zelenih turističnih doživetij v Posavju.

Cilji projekta

  • Izobraziti turistični sektor o pomenu trajnostnega turizma.
  • Razviti in nadgraditi zelene napotke ter navade za obiskovalce in ponudnike v turizmu.
  • Zmanjšati embalažo za enkratno uporabo na prireditvah in varovati naravne vire.
  • Razviti inovativne, zelene in avtentične turistične produkte in doživetja.
  • Ozaveščati otroke o pomenu trajnosti in sobivanja z naravo.

Glavne aktivnosti

  • Predavanja in delavnice za organizatorje dogodkov, s poudarkom na prireditvah brez odpadkov.
  • Izdelava in nadgradnja zelenih napotkov za ponudnike in obiskovalce.
  • Načrt in izvedba štirih javnih prireditev brez plastike, z merjenjem nastalih odpadkov.
  • Razvoj zelenega doživetja – gozdno doživetje v pragozdu z nočitvijo in zelenim zajtrkom.
  • Spremljanje vplivov turizma na naravo in priprava priporočil za blaženje negativnih vplivov.
  • Izdelava kratkega filma o trajnostnem turizmu za osveščanje prebivalcev in obiskovalcev.
  • Nakup opreme za trajnostne prireditve: prenosni pitniki, piknik krožniki, lončki in pribor za večkratno uporabo.
  • Delavnice in dogodki za otroke o pomenu trajnosti in vlogi čebel v naravi.
  • Usposabljanje turističnih vodnikov za vodenje trajnostnih doživetij.

Pričakovani rezultati

  • Štiri nove vzorčne prireditve brez plastike in s tehtanjem odpadkov (2 v Mestni občini Krško, 2 v Kostanjevici na Krki).
  • Priporočila za organizatorje prireditev za zmanjšanje odpadkov.
  • Kratek film o trajnostnem turizmu za osveščanje prebivalcev in turistov.
  • Razvito eno zeleno turistično doživetje.
  • Trije novi dogodki za ozaveščanje mladih o čebelarstvu.
  • Oprema za izposojo društvom za izvedbo trajnostnih prireditev.
  • Izobraženi otroci in mladi o trajnostnem turizmu in čebelarstvu.

Učinki projekta

  • Razvoj novih trajnostnih turističnih produktov v Posavju.
  • Dolgoročna ukinitev embalaže za enkratno uporabo na prireditvah.
  • Povečana ozaveščenost prebivalcev in turistov o trajnostnem turizmu.
  • Zmanjšan ogljični odtis v regiji.
  • Usposobljeni turistični vodniki, ponudniki in društva za trajnostne prireditve.
  • Večja privlačnost območja za življenje in obisk zaradi trajnostnega ravnanja z naravo.

Projektni partnerji

  • Center za podjetništvo in turizem Krško, vodilni partner
  • Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki
  • Čebelarska zveza Krško
  • Gostilna Kunst d. o. o.

Trajanje projekta: 1. 9. 2025 – 30. 11. 2026

Skupna vrednost projekta: 62.144,71 €

Sofinanciranje EKSRP: 49.715,77 €

Imate vprašanje?

Pokličite nas!

    07/ 490 22 2