Loading Events

V okviru SPOT svetovanje Posavje in mentoriranje organiziramo in vabimo na zanimiva dopoldanska izobraževanja z okroglo mizo ter popoldansko druženje med podjetniki, ki se bodo predstavljali in mrežili na stojnicah pred inkubatorjem. Dogodek, izobraževanje, okrogla miza in mreženje, so namenjeni tako mladim kot potencialnim podjetnikom in delujočim podjetjem.

Izobraževalno – formalni program

Predavanja | Sejna soba Podjetniški inkubator Krško

Umetna inteligenca – smer razvoja in vpliv na podjetništvo prek praktičnih primerov | 9.00 – 10.30 | Boštjan Kožuh | predavanje

 

Umetna inteligenca (AI) je vznemirljivo področje, ki bo bistveno vplivalo na prihodnost naših podjetij. Čeprav inovacije, kot so personalizacija izdelkov, optimizacija procesov in napovedna analitika niso več novost, je generativna AI v zadnjem letu popolnoma pretresla poslovni svet, prinašajoč nove priložnosti in izzive.

Kljub temu da pri AI ostaja veliko neznank, je jasno, da se njen razvoj bliskovito nadaljuje. Sprejemanje novih tehnologij in načinov dela bo ključno za uspešno prilagoditev poslovanja in doseganje pozitivnih rezultatov.

Na predavanju bomo raziskali smeri razvoja, najpomembnejše dejavnike rasti ter izzive in priložnosti, ki jih generativna AI prinaša za podjetja in zaposlene. Prav tako bomo ponudili predloge konkretnih korakov za začetek implementacije ter preučili različne primere uporabe, ki bodo udeležencem omogočili vpogled v možnosti vključevanja AI v poslovanje.

mag. Boštjan Kožuh je ustanovitelj svetovalnega podjetja Insiteam. Boštjan ima 20 let izkušenj na področju analitike, poslovne in umetne inteligence tako s poslovnega kot s tehnološkega vidika. Delil bo svoje poglede in znanje, ki temeljijo na dolgoletnih praktičnih izkušnjah in formalnem izobraževanju v institucijah, kot so Massachusetts Institute of Technology (MIT), Harvard, Ekonomska fakulteta Ljubljana in druge.

Postanite oseba, ki jo ideje najdejo |10.45 – 12.15 | Or Ettlinger | predavanje

Ali je v času, ko se zdi, da bo umetna inteligenca nadomestila številne človeške spretnosti, kreativnost zadnje zatočišče resnično človeškega? A kaj točno je kreativnost in kako jo lahko uporabimo v podjetništvu?

Ko srečamo ustvarjalne ljudi – bodisi v umetnosti bodisi v poklicnem življenju – se nam včasih zdi, da imajo čarobno sposobnost, o kateri lahko ostali le sanjamo. Kot da bi zamahnili s čarobno paličico in se jim kar od nikoder porodijo ideje in rešitve.

Kaj pa, če je ustvarjalnost nekaj povsem drugega? Kaj če ne gre za to, kako ustvariti ideje, ampak vedeti, kako idejam pustiti, da se nam porodijo? Kaj če je to sposobnost, ki se je lahko nauči vsakdo, vsaj do neke mere? Kaj če je to spretnost, ki jo lahko razvijemo iz vsakdanjih sposobnosti, ki jih vsak od nas že ima?

Na tej delavnici bomo s pomočjo skupinskih razprav in vaj raziskovali ustvarjalnost kot osebno držo, ki jo lahko zavzamemo, in kot stanje duha, s katerim lahko pristopamo k svetu.

Med drugim bomo obravnavali naslednje teme:

 • ključne prednosti in uporabnost umetne inteligence,
 • dragocene sposobnosti, ki so temeljno človeške,
 • kako se lahko naravna in umetna inteligenca dopolnjujeta,
 • kako naša pozornost spreminja svet, ki ga vidimo,
 • pogum za soočenje z negotovostjo,
 • biti v stanju vednosti (oziroma nevednosti) ali biti v stanju čudenja,
 • obvladovanje notranjega glasu, ki nam govori, da nismo dovolj dobri,
 • odkrivanje, kje smo že ustvarjalni, le da se tega nikoli nismo zavedali.

Delavnico bo vodil dr. Or Ettlinger, docent na Fakulteti za arhitekturo na Univerzi v Ljubljani in bivši pridruženi član grozda odličnosti “Podoba, znanje, oblikovanje. Interdisciplinarni laboratorij” na Univerzi Humboldt v Berlinu. Ustanovil je “Creativity Studio”, interdisciplinarni izobraževalni program za krepitev kreativnih spretnosti s skupinskim projektiranjem navdihujočih projektov. Trenutno so v središču njegovega zanimanja in raziskovanja metodologije in nevroznanost umetniške ustvarjalnosti ter iskanje lepote v umetnosti in arhitekturi.

Pisatelj in AI | 12.30 – 14.00 | Rok Sanda | predavanje

Ko so se pojavili LLMji (Large Language Model) npr. Chat-GPT, Gemini, LLaMa, itd. in vizualni AI generatorji npr. Stable Diffusion, Midjourney, DALL-E, se je svet kar malo zatresel. Nismo vedeli, česa točno so zmožni, in v svetu video iger se je začasno njihova uporaba celo omejila ali prepovedala. Med drugim so se pojavili poskusi uporabi generatorjev besedila v pripovednih video igrah. Tudi pri Stableboy-u uporabljajo orodja kot je Chat-GPT za hitrejše delo, vendar obstajajo določene omejitve pri uporabi teh orodij.

Na dogodku bomo govorili o uporabi umetne inteligence v vseh fazah razvoja video iger (pri načrtovanju, oblikovanju, pisanju besedil, trženju), skozi unikaten pogled kot pisatelj. Povedal bo kakšno je njegovo mnenje o uporabi teh tehnologij kot pisatelj, saj je napisal številne gledališke igre, zgodbe in pesmi. Ima unikaten pogled kot glavni pisec pri Stableboy Entertainment, kjer se sooča z uporabo umetne inteligence pri pisanju nelinearnih oblik besedila (veliko različnih vej dialoga, opisi predmetov, itd.)
Na dogodku se bomo dotaknili vprašanj:

 • Ali bo AI nadomestil pisanje?
 • Ga bo nadgradil?
 • Kakšni so moji pomisleki glede avtorstva?

Rok Sanda je večkrat nagrajeni režiser in pisatelj se že dobro desetletje ukvarja s pripovedništvom v različnih oblikah (gledališče, film, proza, …). Vedno ga je privlačilo tudi pripovedništvo v video igrah, saj v njih rad preživlja prosti čas že od malih nog. Pravi, da je pri nekaterih igrah zgodba tako globoka in premišljena, da je celotna izkušnja bliže dobremu filmu, kot pa Tetrisu; s to izjemo da v tem filmu igra glavno vlogo tisti, ki gleda v zaslon, ne igralec na njem. Vse odločitve, vsa dejanja, vse posledice teh dejanj so posledice, ki jih kot igralec igre čutiš na lastni koži (seveda virtualni, a vseeno). Je ustanovitelj start-upa Stableboy Entertainment, kjer z manjšo ekipo navdušencev (od programerja, do 3D ilustratorja, do strokovnjaka za sobe pobega) ustvarjajo pripovedne video igre.

Okrogla miza| Sejna soba Podjetniški inkubator Krško

Največje napake v podjetništvu | 14:05 – 15.00 | Boštjan Kožuh; Or Ettlinger; Rok Sanda | okrogla miza

Moderator: Dino Subašić

Dino je nagrajeni samostojni novinar in voditelj na RTV Slovenija in evropski radijski mreži Euranet Plus. Član Mednarodnega tiskovnega inštituta IPI in moderator v mednarodni agenciji Moderating.eu. 

Dejstvo je, da je uporaba umetne inteligence neizogibna. Govorili bomo o tem, kako vpliva oz. bo vplivala na naše življenje, delo – posel in kakšne so njene prednosti ter tudi morebitne pasti. Osredotočili se bomo predvsem na našo prihodnost z umetno inteligenco.

Predstavitveno – družabni program

Predstavitev podjetnikov na stojnicah |16.00 – 20.00 | Ulica pred Podjetniškim inkubatorjem Krško

Sodelovanje na dogodku so potrdili naslednji podjetniki, ki se bodo predstavili s svojimi produkti – storitvami.

 

OGLEJTE SI NEKAJ UTRINKOV DOGODKA V LETU 2023 ! 

 

Vljudno vabljeni na brezplačni podjetniški dogodek!

 

Za udeležbo na usposabljanjih je obvezna predhodna prijava na e-naslov: karl.vertovsek@cptkrsko.si in mateja.jurecic@cptkrsko.si.

Za dodatne informacije smo dosegljivi na zgoraj navedenih e-naslovih ali GSM – 041 655 936.

P.S. Da bomo (predpoletni) večer zaključili bolj sproščeno v družbi novih poznanstev, nadaljujemo na Festivalu piva in BBQ Krško.

 

 

 

 

 

Povejte še prijateljem!

Go to Top