Close

Delo v eni izmed držav Evropske unije preko vašega podjetja

 

Globalizacija je dejstvo in za marsikoga je delo v tujini preko vašega podjetja (lahko tudi s.p.) priložnost za izboljšanje svojega poslovanja. Vaše podjetje s tem neposredno vstopa na trg druge države in konkurira drugim podjetjem na tem trgu.

Delo v tujini na ta način je v bistvu napotitev delavca v tujino.

Pri takšnem načinu dela v tujini je potrebno upoštevati dva bistvena pogoja:

• da podjetje v Sloveniji posluje vsaj dva meseca.
• po Zakonu o delovnih razmerjih(ZDR-1) mora biti možnost začasnega opravljanja dela v tujini dogovorjena s pogodbo o zaposlitvi. V nasprotnem primeru je potrebno skleniti novo pogodbo oziroma aneks k obstoječi pogodbi o zaposlitvi.

Za napotitev zaposlenega v tujino slovensko podjetje potrebuje posebno potrdilo A1.

S potrdilom A1 delavec v tujini dokaže, da je tudi v času dela na območju zunaj svoje države še vedno vključen v obvezno zavarovanje v Republiki Sloveniji.

Potrdilo A1 izda Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Od 1. 1. 2018 je vlogo za pridobitev in vlogo za predčasno prekinitev potrdila A1 možno oddati le prek portala SPOT (prej e-VEM).

ZZZS je dolžan preveriti, ali delodajalec oziroma vlagatelj izpolnjuje pogoje za izdajo potrdila A1.

Podatke pridobi od Agencije RS ta javnopravne evidence in storitve (AJPES), Finančne uprave RS (FURS), Inšpektorata RS za delo, preveri pa tudi podatke ZZZS ter izdanih potrdil A1 v preteklosti.

Delodajalec mora za pridobitev potrdil A1 za svoje zaposlene opravljati znaten del dejavnosti v RS. Namen preverjanja je t.i. slamnatim podjetjem preprečevati zlorabe napotitve teh delavcev.

Izpolnjevanje pogojev za pridobitev potrdila A1 delodajalec (gospodarska družba ali s.p.)  izkaže:

• s trajanjem vpisa delodajalca v PRS (najmanj dva meseca),
• z obstojem transakcijskega računa, ki je odprt v skladu z zakonom in ni blokiran,+
• da ima ustrezno število zaposlenih delavcev glede na velikost podjetja in število v razmerju do delavcev, ki opravljajo delo v Republiki Sloveniji,
• opravlja dejavnost, ki jo je navedel na vlogi (izjava delodajalca o opravljanju dejavnosti),
• ne krši pomembnejših določil delovnopravne zakonodaje (mu tri leta ni bila več kot enkrat izdana globa zaradi prekrška v povezavi z delovnopravno zakonodajo),
• je v obdobju pred oddajo vloge predlagal obračune davčnega odtegljaja za dohodke iz delovnega razmerja ter
• nima neporavnanih zapadlih davčnih obveznosti.

Pogoji so naslednji:

• je delavec zaposlen pri delodajalcu in ima ustrezno urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje,
• ima delavec predhodno 30-dnevno zavarovanje,
• prejšnja za delavca izdana potrdila A1 ne veljajo več.

Pri tem je dobro vedeti še to, da plača napotenega delavca ne sme biti nižja od minimalne plače države gostiteljice oziroma plače, ki jo za vaš sektor zaposlitve določajo kolektivne pogodbe (če veljajo v državi gostiteljici).

 Če napotitev na delo v tujino traja dlje kot dve leti, se morate vključiti v sistem socialne varnosti v državi, kjer delate. V nekaterih posameznih primerih je zdravstveno in pokojninsko zavarovanje v domači državi mogoče podaljšati na več kot dve leti.

Samostojni podjetnik lahko na delo v tujini napoti samega sebe.

Pogoji se za samozaposlenega malce razlikujejo, če nima zaposlenih delavcev in se napotuje sam. Pomembno pa je vedeti, da mora biti v obvezna socialna zavarovanja prijavljen najmanj dva meseca.

Za dodatne informacije in vpis podjetja v ustrezne registre se lahko obrnete na SPOT svetovanje Posavje, CKŽ 46, 8270 Krško, telefon 07/490 22 24 ali 07/490 22 25.

 Viri:

  1. https://europa.eu/youreurope/citizens/work/work-abroad/posted-workers/index_sl.htm
  2. http://evem.gov.si/info/poslujem/zaposlovanje/napotitev-delavca-na-delo-v-tujino/

 

Objavljeno: SPOT Svetovanje Posavje, Avtor: Karmen Levak